home      PGL PGL Lasy
Państwowe
  blog edukatora          blog leśniczego          skrzydlate myśli     

autor Rafał   data 2011-01-08

Witam Was w sobotni poranek!

Dziękuje Wam  za Wasze maile! Wszystkie wczoraj przeczytałem, na razie będę tajemniczy i nie powiem czy jest wśród nich prawidłowa odpowiedź. Rozwiązanie nastąpi we wtorek i nazwisko zwycięzcy umieszczę na blogu.

A oto dzisiejsza podpowiedź. Nasz gatunek osiedla się w krajobrazie rozległych kompleksów leśnych, ale pod jednym warunkiem. W bezpośrednim sąsiedztwie gniazda lub w jego pobliżu muszą znajdować się cieki wodne, a więc  jeziora, stawy, rzeki.

Jego terytorium jest bardzo duże! To jedne z największych w ptasim królestwie i średnio wynosi 60 km2, a wśród osobników żyjących w rozproszeniu nawet do 400 km2. Jednak pokarm stara się zdobywać jak najbliżej swojego gniazda, maksymalnie do kilkunastu kilometrów od niego.

Gniazdo zakłada na starych, potężnych drzewach, głównie sosnach w wieku ponad 100 lat. Grupy takich drzew nazywamy starodrzewiem. Wyszukuje je, gdyż gniazdo, które buduje należy do największych konstrukcji ptasich na świecie! Zatem by utrzymać taki ciężar i wielkość, drzewo również musi być potężnych rozmiarów. Jak się domyślacie skoro buduje tak wielkie gniazda sam również musi być sporym ptakiem, dlatego też wybiera takie drzewa, które przynajmniej z jednej strony umożliwiają łatwy dolot do gniazda. Są to przeważnie drzewa na skrajach lasu, lub wywyższające się ponad otaczający je drzewostan.

Zazwyczaj buduje w swoim rewirze jedno lub kilka gniazd, z których korzysta na przemian. Rozbudowywanie trwa wiele lat, w związku z tym osiągają olbrzymie rozmiary do 4 m wysokości i 2,5 m średnicy. Wyścieła je najczęściej mchem lub zielonymi gałązkami. Umieszczone jest dość wysoko, przeważnie poniżej korony drzewa, na 10 do 20 m wysokości, a często jeszcze wyżej.

Ścisłe powiązanie ze środowiskiem leśnym jak i wodnym naszego gatunku związane jest ze zdobywaniem pokarmu. Nasz drapieżca poluje przede wszystkim na ryby! Łowi leszcze, szczupaki, płocie, karasie i wzdręgi. Z kolei w okolicach stawów rybnych najczęściej poluje na karpie. Jego dietę w sezonie lęgowym uzupełniają również ptaki wodne, przeważnie łyski z rodziny chruścieli. Zimą z kolei nasz bohater często odżywia się padliną.

Jako ciekawostkę dodam, iż ryby chwyta przeważnie z powierzchni wody, atakując z powietrza. Natomiast polując na inne ptaki wykorzystuje przede wszystkim element zaskoczenia. Nie jest zbyt zwinny, gdyż jak się domyślacie jest sporych rozmiarów. Często para nawet współpracuje w polowaniu, zmuszając ptactwo wodne do ciągłego nurkowania. W ten sposób wyczerpane przebywaniem pod wodą ofiary stają się łatwym łupem do zebrania. Co jeszcze raz świadczy, że w świecie zwierząt, w relacjach drapieżnik-ofiara nie ma miejsca na litość.

Dziś zamieściłem kilka zdjęć zrobionych podczas zeszłorocznego obrączkowania. Wspinaczka to bardzo niebezpieczne zajęcie, którego podejmują się przeważnie alpiniści. Mój kolega, który ma odpowiednie uprawnienia i doświadczenie wspinał się na drzewo do gniazda, spuszczał na dół w specjalnym worku pisklaka, a my go obrączkowaliśmy. Przyjrzyjcie się gniazdu, jest naprawdę wielkie.

Rafał


Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Wpisz swoje imię
Twój komentarz
Wpisz kod z obrazka   
Zdjęcie CAPTCHA Odśwież obrazek

LOGIN

 

Archiwum

2011 (69)
styczeń (10)
luty (6)
marzec (9)
kwiecień (5)
maj (8)
czerwiec (6)
lipiec (6)
sierpień (4)
wrzesień (5)
październik (4)
listopad (4)
grudzień (2)
2012 (61)
2013 (48)
2014 (4)
Kanał RSS - nowy

 
 
Serwisy internetowe Lasów Państwowych wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności
zamknij